Werkgeheugen en het Brein

De Prefrontale Cortex

De  gebieden die betrokken zijn bij het werkgeheugen bevinden zich aan de voorkant van onze hersenen. Dit gebied noemen we de Prefrontale Cortex (PFC). Om de PFC te vinden, kunt u het volgende doen:  1) ga voor een spiegel staan

2) plaats een middelvinger tussen de wenkbrauwen

3) plaats vervolgens de wijsvinger op het voorhoofd

Onder de wijsvinger (onder de huid en de schedel) zit de PFC. Ons lichaam weet hoe belangrijk de PFC is en heeft deze daarom onder een van de meest harde delen van de schedel geplaatst, het voorhoofd.


Gelegen aan de voorzijde van het hoofd is de PFC een soort dirigent die de overige delen vertelt wat ze moeten doen. Met behulp van fMRI scans zien we de PFC oplichten als hij aan het werk is, signalen stuurt of ontvangt van andere delen van de hersenen. Het stuurt de taalgebieden aan zodat we woorden begrijpen, gedichten kunnen maken of een gedegen rapport kunnen schrijven. Het stuurt de rekengebieden aan om moeilijke sommen uit te rekenen. Het vertelt de emotiecentra om te kalmeren en niet te heftig te reageren. Met de PFC kunnen we prachtige muziek componeren, zonder de PFC zou de muziek saai en eenvoudig zijn.   


Uit Boekje 1: Werkgeheugen- de Basis. Gratis bij aankoop van Jungle Memory)

[ more ]

Wat onderscheidt ons van de dieren

Heeft u zich weleens afgevraagd waarom de mens bovenaan de voedselketen staat? Dat komt niet omdat we sneller of sterker zijn, of dat we sterkere tanden hebben.

We staan bovenaan door onze Prefrontale Cortex die ons het werkgeheugen gebracht heeft waardoor we de geestelijke ruimte hebben om plannen en strategieën te kunnen bedenken, zodat we telescopen, ruimtevaartuigen, telefoons en internet hebben kunnen bedenken. Gelukkig voor ons hebben haaien geen PFC zodat ze wapens zouden kunnen uitvinden. Vergelijk je hersenen van de mens met die van de dieren dan zie je enorme verschillen.

In vissen, reptielen en amfibieën bezet de PFC een veel kleiner gebied en ziet het er glad uit. In zoogdieren is de PFC veel complexer met bobbels en spleten. Mocht je het idee hebben dat een hond slimmer is dan een kat dan heb je gelijk, tenminste in termen van de grootte en complexiteit van de PFC. In die zin is de kat de underdog. De mens is de PFC kampioen: we hebben de grootste en de meest complexe PFC van alle zoogdieren.

Referenties

Joaquín M. Fuster (2008), The Pre-Frontal Cortex, Academic Press.

Herrick, C. J. (1956). The Evolution of Human Nature. Austin, TX: University of Texas Press.

Creutzfeldt, O. D. (1993). Cortex Cerebri. Berlin: Springer-Verlag.

[ more ]

De verbindingen in de Cortex: een regenwoud

Je kunt je de Prefrontale Cortex voorstellen als het dak van het regenwoud

Een goed werkende Prefrontale Cortex bestaat uit veel hersencellen (neuronen) die sterk verbonden zijn met elkaar. Hoe meer verbindingen hoe beter het in staat is informatie te verwerken. In de tiende week van de zwangerschap zitten de neuronen al dichtbij elkaar maar lijkt het meer op losse plantjes die net gepland zijn. In de 17de week ontstaan er takjes aan de neuronen (dendrieten). Rond de geboorte zijn deze dendrieten sterk verbonden met andere dendrieten. Is een kind 15 maanden en zou je vanaf de bodem van de cortex omhoog kijken dan is het alsof je van de bodem van een regenwoud omhoog kijkt en je een dichtbegroeid stelsel van takken, lianen en bladeren ziet. Dankzij al deze verbindingen kunnen we onze aandacht richten, ingewikkelde taken uitvoeren, rekenproblemen oplossen en zinnen maken.

[ more ]

Hersenhormonen: verslaafd aan werkgeheugen

Heb je ooit weleens het prettige gevoel ervaren als een zin erg goed gelukt is of een moeilijke som tot een goed einde is gebracht? Dat kwam doordat het werkgeheugen het brein de opdracht gaf om feelgood hormonen te produceren.


Het gebruik van het werkgeheugen is gekoppeld aan de productie van Dopamine en Serotonine. Dopamine zorgt voor een snel optredend gevoel van plezier en Serotine zorgt voor een meer langer durend gevoel van plezier. Door het vrijkomen van Dopamine en Serotonine kun je verslingerd raken aan het gebruik van het werkgeheugen. Hoe sterker het werkgeheugen des te sterkeer het vrijkomen van Dopamine en Serotonine zal zijn.

[ more ]

Hoe ziet het werkgeheugen er uit?

Door middel van speciale technieken kunnen we het werkgeheugen in actie zien.

Omdat bij werkgeheugentaken er verschillende gebieden actief kunnen zijn afhankelijk van het type taak, kunnen scans van de hersenen er per taak weer heel anders uitzien. Zo zien we bijvoorbeeld bij rekentaken dat zowel de Prefrontale Cortex oplicht alsook een gebied dat bekend staat als de intrapariëtale sulcus, het gedeelte van de het brein dat geassocieerd wordt met het maken van berekeningen. Bij leestaken zouden we naast de Prefrontale Cortex ook het gebied van Broca actief zien (in de linker helft van de hersenen) dat ons helpt om taal te begrijpen. Bovenstaand is een plaatje van een hersenscan van een Jazzmuzikant die de complexe werkgeheugentaak van muzikale improvisatie uitvoert.

 

[ more ]

Powered by Jungle Memory